Технічні та декоративні характеристики профнастилу

Профнастил — це матеріал, який найчастіше доводиться купувати людям, далеким від будівництва. Вся справа в універсальності та простоті використання металопрофілю. З його допомогою перекривають дахи, зводять паркани, облицьовують стіни. При цьому металеві гофровані листи досить бюджетний варіант для покриттів.

Параметри, що визначають вид профнастилу

Класифікація розділяє даний будматеріал на 3 види, кожен із яких, у свою чергу, ділиться на 5 марок. Є більш дорожчі та дешевші види даного покриття. У деяких випадках немає сенсу переплачувати за високий показник товщини листа або щільність оцинковки. Але іноді важливо не продешевити та не придбати будматеріал з недостатньою щільністю, який доведеться скоро змінювати.

Важливою характеристикою також є термін служби профнастилу. Дешевий матеріал із невеликою товщиною листа та щільністю цинкування не прослужать довго. Але покупець не завжди на це розраховує. Якщо потрібно облицювати паркан або надати красивий вид тимчасовому спорудженню, навряд чи передбачається на півсторіччя використання для підлоги. Тому аркуші товщиною до 0,45 мм цілком підійдуть. Якщо ж мова йде про серйозні навантаження, наприклад, передбачається, що лист буде виконувати роль несучої конструкції, то навіть не розраховуючи на тривалу експлуатацію, краще придбати листи з максимальною товщиною в 1 мм.

На даху будинку, альтанки або гаража матеріал несе навантаження зовсім іншого характеру. Постійний вплив сонячного світла, вологи та ваги снігового шару взимку можуть деформувати металопрофіль. Проте, для такої сфери використання цілком вистачає листів товщиною від 0,55 до 0,7 мм.

Важливим показником також служить щільність цинкового покриття. Воно призначене для захисту металу від вологи, точніше його впливу. Щоб не з’являлася іржа, шар повинен бути достатнім. Для застосування на вертикальних поверхнях, де дощова вода, сніг і лід не затримуються, досить шару 190-225 г / м². І навпаки, горизонтальні або нахилені поверхні, на яких можуть затримуватися різні види опадів, потрібна більш щільна оцинковка. У цьому випадку щільність цинкового шару не повинно бути менше 225 — 275 г / м².

Декоративна функція металопрофілю

Але різні види матеріалу відрізняються не тільки технічними характеристиками. Зовні профнастил також дуже різноманітний. Його поверхня може бути глянсовою або матовою, різних кольорів. За це відповідає шар полімерного покриття. Але у нього не тільки декоративне призначення. Покриття полімером застосовується для захисту металевої поверхні від корозії. Товщина шару та його зовнішній вид мало впливають на вартість будматеріалу, але враховувати його потрібно.

Для економного та якісного облицювання металопрофіль оптимальний матеріал. Його легка вага, гідний зовнішній вигляд та його влаштування зробили матеріал популярним у різних сферах будівництва як постійного, так і тимчасового.

Переходьте на сайт https://psm-profile.com.ua та обирайте матеріали під власні потреби.