З чого складається система ProZorro

З моменту свого створення й запуску централізована база даних для публічних тендерів пройшла довгий шлях, постійно розширюючи галузі свого застосування. Зараз система представляє собою цілу низку механізмів, що сприяють економії державних коштів і боротьбі з проявами корупції.

Сервіс публічних закупівель

Головне призначення системи ProZorro — забезпечити державні органи прозорими, ефективними та уніфікованими механізмами проведення конкурентних електронних закупівель. Предметом закупівлі можуть бути:

● товари (приміром, продукти харчування, канцелярське приладдя або автозапчастини);

● послуги (скажімо, логістичні чи медичні);

● роботи (наприклад, ремонтні чи будівельні);

Отже, всі закупівлі, бюджет за якими перевищує 200 000 гривень (1 500 000 гривень для робіт), мають проводитись у системі. А філософія «усі бачать усе» дозволяю нівелювати ризики узгоджених дій та руйнує схеми незаконного збагачення, які діяли в окремих галузях роками.

Е-каталоги

У квітні 2019 року спеціально для спрощення допорогових закупівель (закупівлі на суми, що не перевищують 200 000 гривень для товарів) були створені Е-каталоги — пілотний проект, за допомогою якого державні замовники можуть купувати товари так само просто й швидко, як звичайні користувачі роблять це в популярних інтернет-магазинах. Наразі в каталогах представлені наступні категорії товарів:

● офісне устаткування та приладдя різне;

● машини для обробки даних;

● комп’ютерне обладнання;

● медичні матеріали;

● фармацевтична продукція;

● мережеве обладнання.

Список категорій постійно розширюється паралельно із підключенням нових постачальників. Наприклад, у майбутньому очікується початок продажів паливних талонів. Так дуже скоро сервіс стане справжнім eBay для державних замовників.

Сервіс державних продажів

Майже одразу після запуску системи закупівель було створено аналогічний сервіс для продажу різноманітного майна — систему Прозоро Продажі. Зараз вона займається відкритою реалізацію банківських активів, державних підприємств, нерухомості, прав на користування природними ресурсами, лісопродукції тощо.

Важливе досягнення системи — початок малої приватизації, яка вже принесла державі понад мільярд гривень. Також дуже своєчасним для аграріїв виявився сервіс оренди рухомого складу (вагонів-зерновозів та напіввагонів) залізничних перевізників, у тому числі — й «Укрзалізниці». Тільки за першу половину 2019 року відбулися сотні аукціонів, а попит лише зростає.