Як уберегти себе від помилок під час фарбування фасаду будинку

Якщо вам здається, що фарбування фасаду займе півгодини, і стіни нома знову будуть як нові – трохи розчаруємо вас. Цей процес досить трудомісткий, зі своїми нюансами. Та й не так швидко відбувається, як хотілося б. Відповість на найчастіші питання щодо фарбування фасадів

Чим наносити фарбу?

Вірний помічник при фарбуванні фасадів вважається валик, так само можна скористатися фарбопультом або пензлем. Вибір того чи іншого інструменту залежить від густоти фарби, від фактури поверхні, що фарбується, і від професіоналізму працівників.

    • Фасад будинку з гладкою поверхнею забарвлюється за допомогою валика з коротким ворсом — так і фарби йде менше, і робота виконується швидше.
    • Фасад із фактурною поверхнею або цегляні стіни – фарбуються пензлем із довгою щетиною.

Краскопульт можна пофарбувати будь-яку поверхню стін — гладку, з фактурою або рельєфну. Але, така робота потребує більш високого досвіду, у тому числі під час роботи з фарбопультом. Потрібно правильно підбирати насадки, в’язкість фарб, так само потрібен і навичка рівномірного нанесення фарби на фасад – тому роботу з апаратним фарбуванням слід довірити фахівцям.

Підготовка фасаду будинку під фарбування

Покращувати стан фасаду потрібно перед забарвленням – стіни очистити від пилу, плісняви, шарів штукатурки, що відшаровуються. Краще стіни попередньо промити проточною водою або із застосуванням миття високого тиску. Можна вдатися до допомоги жерстяної щітки, і цей процес більш трудомісткий. А ще найкращі – вдатися до обох варіантів – спочатку очистити – потім помити місця забруднень.

Місця на який утворилася пліснява – необхідно обробити біозахистом – інакше її залишки швидко почнуть проступати крізь поверхню, що фарбується. Тільки потім виконати очищення стін від шарів фарби, що відшаровуються, зробити ремонт — закладення тріщин, грунтовку і фарбування фасаду.

Грунтовка фасаду будинку перед фарбуванням

Чи потрібно використовувати ґрунтовку перед забарвленням фасаду будинку? Так, нанесення ґрунтовки на фасад перед фарбуванням необхідне. Як мінімум, це вбереже від величезного перевитрати фарби. Справа в тому, що ґрунтовка дозволяє створити нижчу гігроскопічність (здатність деяких речовин поглинати водяні пари), що дозволяє суттєво економити на фарбі. Так само грунтовка надає оброблюваної поверхні краще «зчеплення» поверхні з фарбою, як результат – фарба лягає рівно, без «пляскат»

Чи можна перефарбовувати фасад будинку без попередньої обробки?

Фахівці не рекомендують фарбувати непідготовлені зовнішні стіни будинку. Це пов’язано з тим, що нанесений шар фарби підкреслить всі недоліки стінок у вигляді підтікання, бульбашок і т.д.

Тому, перш ніж приступити до нанесення нового шару фарби — слід ретельно підготувати стіни — шліфувати поверхню, усунути нерівності, закласти мікротріщини і т.д. До того ж за допомогою спецзасобів необхідно усунути жирні плями, оскільки вони значно погіршуватимуть адгезійні властивості фарби та проступатимуть крізь новий шар фарби.

Скільки шарів фарби потрібно наносити на фасад?

Для того щоб зовнішні стіни будівлі при фарбуванні виглядали бездоганно при їх фарбуванні рекомендуємо наносити мінімум два шари фарби, а при необхідності три. Це дозволить приховати незначні дефекти на поверхні фасаду і досягти максимально рівного кольору. При необхідності кардинальної зміни кольору стін, наприклад, із синього кольору в білий, може знадобитися нанесення чотирьох та більше шарів фарби.

Пофарбована поверхня фасаду має висихати природним шляхом. Не рекомендується сушити стіни тепловою гарматою або вдаватися до штучної вентиляції. Рівень вологості повинен відповідати нормам, а температура повітря має різко коливатися.