Євросоюз готує 14-й пакет санкцій проти Росії

Європейський Союз готує 14-й пакет санкцій проти Росії.

Про це заявив віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

«Ми розпочали підготовку 14-го пакету санкцій, який має бути ухвалений навесні. Він, ймовірно, включатиме широкий перелік обмежувальних заходів, спрямованих на боротьбу з обходом – наприклад, у морському секторі, оскільки Росія продовжує намагатися порушувати верхню межу цін на експорт нафти», –  підкреслив Домбровскіс.

За його словами, ЄС також шукає, як зупинити обхід санкцій Росією через західні дочірні компанії, що працюють у країнах за межами Європи.

«З точки зору ЄС, материнські компанії ЄС, які зберігають вплив на бізнес-операції своїх закордонних дочірніх компаній, можуть нести відповідальність за операції, що здійснюються цими дочірніми компаніями», – зазначив Домбровскіс.

Віцепрезидент Єврокомісії визнав, що санкції проти Росії могли б працювати ще ефективніше.

Він зауважив, що з низки причин короткостроковий вплив санкцій виявився менш вираженим, ніж очікувалося, однак вони все ж призвели до збільшення витрат для російської економіки.

«Водночас слід визнати, що в цілому Росія порівняно швидко зуміла налагодити нові торгові шляхи. Вона збільшила торгівлю з країнами, які не вводять санкції, такими як Китай, Індія, деякі країни Близького Сходу та деякі інші У той час як прямий експорт до Росії з ЄС та інших країн, які ввели санкції, скоротився, частина експорту товарів, які підпадають під санкції, досягла Росії через певні країни, що не входять до ЄС, і через дочірні компанії європейських компаній, які працюють за межами ЄС», – констатував Домбровскіс.

Як повідомлялося, останній на сьогодні 13-й пакет санкцій Рада ЄС схвалила у лютому напередодні річниці повномасштабного вторгненя РФ. Він передбачав обмеження проти 106 людей та 88 юридичних осіб, «відповідальних за підрив чи загрозу територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України».

Пріоритетними для цих санкцій були військова та оборонна галузі Росії та причетні до постачання туди ракет від КНДР, а також відповідальні за депортацію та військове «перевиховання» українських дітей.