Шольц боїться залишити Німеччину без ракет перед погрозами ядерної війни – Зеленський

Президент Володимир Зеленський бачить причини того, чому канцлер ФРН Олаф Шольц відмовляється передати Україні далекобійні ракети Taurus, у побоюванні залишити власну країну без надійного захисту перед погрозами Путіна застосувати ядерну зброю.

Про це український лідер розповів у інтерв’ю німецькому таблоїду Bild та іншим ЗМІ медіагрупи Axel Springer, передає Укрінформ.

«Наскільки я розумію, канцлер каже, що Німеччина не є ядерною державою, і що це (Taurus) – найсильніша система озброєнь у Німеччині», – сказав Зеленський, зауваживши, що Шольц не може залишити свою країну без цієї системи озброєнь.

Глава Української держави визнав, що питання непросте, але додав, що жодна зброя не може бути дійсно корисною у разі ядерної війни.

Автор інтерв’ю, відомий журналіст Пауль Ронгаймер назвав таку відповідь Зеленського «вибуховою», адже Шольц наводив публічно інші причини свого рішення.

Зеленський водночас підкреслив, що в партнерів є певна зброя, яка потрібна Україні сьогодні, щоб вижити.

«Вона потрібна Україні, щоб вижити, і я просто не розумію, чому ми не отримуємо цю зброю», – сказав Президент, маючи на увазі не лише Taurus, але також американські ракети ATACMS і винищувачі F-16.

Зеленський загалом високо оцінив свої стосунки з Шольцем, але застеріг не дослухатися тих голосів, які пропонують «заморозити» війну.

Шольц «не буде канцлером миру, якщо він хоче заморозити цю війну», – підкреслив Зеленський і застеріг, що Путін використовуватиме заморожену війну лише для підготовки до нового нападу.

Мирний план кандидата в президенти США Дональда Трампа Зеленський оцінив як «дуже примітивний». Він нагадав, що українська сторона запросила його в Україну «як публічно, так і непублічно».

Зеленський зізнався, що наразі велика надія українців – на мільярдний пакет допомоги американців, який місяцями блокували республіканці в Конгресі.

Він підтвердив, що в України «є план контрнаступу». Але для цього потрібна зброя.

Верховний Головнокомандувач через ЗМІ вкотре закликав партнерів надати Україні зброю, акцентуючи на засобах протиповітряної оборони.

«Систем ППО у нас недостатньо», – підкреслив Зеленський. Це, за його словами, ще більше заохочує російського диктатора.

«Путін розуміє тільки силу. Він поводиться як тварина: якщо не зможеш захиститися, він знищить ще більше, … його бажання — заволодіти цілою Україною», – заявив Зеленський.

Інтерв’ю було проведено поблизу Харкова, де Президент днями інспектував підготовку міста до оборони.