Кількість європейських трейдерів, які використовують українську ГТС і сховища, зростає – Міненерго

Кількість європейських трейдерів, які використовують газотранспортну систему і підземні сховища газу України, продовжує зростати.

Як повідомляє Укрінформ із посиланням на Міненерго, про це зазначив заступник міністра енергетики України Микола Колісник під час онлайн-виступу на Budapest LNG Summit.

Українська газова інфраструктура є складовою газотранспортної системи ЄС як єдиного Східноєвропейського ринку газу. Понад 200 європейських трейдерів використовують українську газотранспортну інфраструктуру щорічно, і їх кількість продовжує зростати”, – наголосив Колісник.

Заступник міністра зазначив, що попри військові дії в Україні відбувається розвиток біржових продуктів, нових послуг операторів ГТС і ПСГ та нових маршрутів постачання, таких як «Вертикальний коридор». Про надійність партнерства свідчить той факт, що, незважаючи на війну та наміри ворога дестабілізувати ситуацію, Оператор ГТС України та «Укртрансгаз» продовжують виконувати заявки, а система працює стабільно.

«Ми заохочуємо європейських трейдерів використовувати доступні потужності транспортування та зберігання газу зокрема за новими маршрутами. Східноєвропейський ринок газу – без кордонів, і доступна інфраструктура дозволяє нам будувати високоліквідний газовий ринок», – зазначив Колісник.

За його словам, одним з важливих принципів формування нової моделі ринку в Європі має стати диверсифікація напрямків постачання природного газу, аби не допустити повторення маніпуляцій з цінами, як це свого часу робила Росія, використовуючи монопольне становище на європейському ринку.

Як повідомлялося, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), затвердила низку змін, що підвищать привабливість українських газосховищ для європейських замовників.

Група Нафтогаз залишає незмінними тарифи на зберігання газу у підземних газосховищах до 1 квітня 2025 року.