Експерти пояснили, чому українці думають про купівлю житла у розпал кризи

В Україні два місяці триває карантин, пов’язаний із пандемією коронавірусу. І хоча економіка та бізнес отримали серйозний удар, ситуація, що склалася, майже не вплинула на ринок нерухомості. Чому люди замислюються про купівлю житла у розпал кризи.

Часто українці купують нерухомість, щоби забезпечити себе постійним пасивним доходом. Карантин показав, що багато хто може відразу залишитися без роботи та засобів для існування, тому інші джерела доходу стали особливо затребуваними.

Олександр Ізаров, керівник проекту Rusaniv Residence припускає, що кількість людей, які купують квартиру для себе, скоротиться з 45% до 30% у загальній структурі продажів. Купівлю житла відкладе та категорія людей, якою вже торкнулася криза, вони не знають, що буде з їхньою роботою чи бізнесом. І в такій ситуації їх відмова цілком резонна. Але при цьому, найімовірніше, кількість інвестиційних придбань збільшиться до 50%.

“НБУ повідомив, що за перші два тижні карантину люди масово забирали свої кошти з банків. Відтік капіталу оцінювався практично в 4 млрд грн і 12 млн доларів. Понад 50-70% цих коштів може бути вкладено в первинний ринок житла як єдиний прийнятний спосіб збереження коштів”, – вважає Ізаров.

Анжеліка Саакян, директор з маркетингу багатофункціонального ЖК Polaris Home&Plaza, також каже, що зараз люди намагаються зберегти свої кошти, у тому числі вкладаючи в нерухомість.

“Є три аспекти, за якими можна робити висновки, чи є в будівництві криза. По-перше, це скорочення кількості покупців, по-друге, – зупинка об’єктів, що будуються, по-третє, – інфляція, яка веде до подорожчання будівництва та підвищення гривневих цін.Пам’ятаємо, що первинний ринок житла, ринок виробництва будматеріалів міцно прив’язані до курсу долара.Но зараз – форс-мажор.Поки рано говорити про те, що буде з економікою.Всі ринки зараз поставлені на паузу.Думаю, що після закінчення карантину в протягом 1-1,5 місяця стане зрозуміло, що буде далі”, – підсумувала Саакян.

Тим не менш, економісти налаштовані не настільки оптимістично і зазначають, що після карантину у багатьох просто не залишиться грошей на покупку квартир.

Олександр Хмелевський, незалежний експерт та кандидат економічних наук, каже, що карантин вже викликав світову економічну кризу, яка боляче вдарить по економіці України та суттєво знизить рівень життя народу. Роботу вже втратили, за різними оцінками, близько трьох мільйонів людей, збанкрутують тисячі підприємств, особливо постраждає малий бізнес.

“Значну частину своїх заощаджень населення витратить під час перебування на карантині на споживчі товари. Тому люди здебільшого залишаться без грошей на купівлю нерухомості. Вихід із кризи буде тривалий. 2022 року. Компанії, які займаються продажем нерухомості, своїми заявами про швидке зростання попиту намагаються збільшити продажі та переконати покупців, що ціни досягли дна і все дорожчатиме. Але реальна ситуація спростовує їхні заяви”, – зазначає Хмелевський.

Максим Орищак, аналітик Центру біржових технологій, каже, що попит на нерухомість в Україні буде помірним, оскільки заощаджень населення не вистачить на масову скуповування квартир, а представники будівельного сектору навряд чи готові продавати нерухомість собі на збиток. Продати дешевше, ніж витратили на проект – це нереальний сценарій для ринку нерухомості в Україні.

“Зверніть увагу, що вже за період з 6 до 17 квітня 2020 року обсяг термінових гривневих депозитів та ощадних сертифікатів у банках з іноземним капіталом скоротився на 800 млн грн. Якщо з початку 2020 року депозитний портфель іноземних банків у національній валюті зростав, то після березня НБУ зафіксував різке падіння: якщо врахувати терміни початку карантину, то зрозуміло, що населенню не вистачає коштів на існування без грошових поповнень з роботи. Якщо за період самоізоляції та відсутності бізнес-активності в країні населення встигне елементарно проїсти свої накопичення, то про відкладений попит на нерухомість не йдеться», – пояснив Орищак.

Він додав, що загалом українська економіка цього року впаде на 7,7%. Це найнегативніший прогноз порівняно з сусідніми країнами: у Польщі – 4,6%, у Румунії – 4,9%, наприклад. Крім того, економісти припускають, що й темпи відновлення у всіх будуть швидшими, ніж в Україні. Враховуючи приплив робочої сили на ринок праці країни, ми розуміємо, що заробітні плати теж не зростатимуть. Говорити про казкові накопичення заробітчан не доводиться, оскільки здебільшого ті, хто працював за кордоном, відправляли гроші сім’ям в Україну.