НБУ розраховуватиме курс гривні по-новому

Національний банк України з 4 січня розраховуватиме офіційний курс гривні до іноземних валют та довідкове значення курсу гривні до долара США за оновленою методологією та публікуватиме значення офіційного курсу гривні до іноземних валют, а також облікову ціну банківських металів на півгодини раніше. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Прийняті зміни передбачають коригування підходів до відсікання угод з екстремальними параметрами.

Зокрема, буде введено підхід, згідно з яким до розрахунку курсу гривні братимуться лише угоди з найрелевантнішим обсягом для міжбанківського ринку: від $0,1 до $5 млн.

НБУ відмовиться від відсікання угод, обсяг яких більш ніж на два стандартні відхилення відрізняється від середньоарифметичного обсягу низки угод.

Крім того, починаючи з 4 січня на першому етапі відсікання з розрахунку вилучатимуться угоди, що відрізняються на 2% від медіани курсу початкового ряду угод, а не від середньоарифметичного значення курсу початкового ряду угод, що передбачає діюча методологія.

Час збору даних для обчислення офіційного курсу гривні до іноземних валют, облікову ціну банківських металів буде змінено з 15:30 на 15:00 за київським часом. Вказані індикатори будуть оприлюднені відповідно до 15:30 (на сьогодні – до 16:00) за київським часом.

Порядок розрахунку довідкового курсу гривні до долара США в особливих умовах буде встановлено аналогічно існуючому механізму розрахунку офіційного курсу гривні до долара США в особливих умовах та встановлено час контролю доступної кількості угод, а саме – 11:30 за київським часом.

У НБУ вважають, що запровадження такого порядку виключить можливість ситуації, за якої довідкове значення курсу гривні до долара США в окремий день може не розраховуватися через низьку активність ринку чи технічні проблеми.

У коментарі наголошується, на сьогодні такий механізм визначено лише для розрахунку офіційного курсу гривні до долара США.

Які очікування

За оцінками НБУ, ці зміни сприятимуть: зменшенню втрат даних при розрахунку курсу на етапі відсікання угод з екстремальними параметрами; підвищенню зручності використання офіційного курсу гривні до іноземних валют як фінансового індикатора (бенчмарку) при розрахунках з операцій у день його встановлення; забезпечення безперервності розрахунку індикаторів валютного ринку, що необхідно для виконання принципів IOSCO для фінансових індикаторів.